ORZECHOWIEC Z nutką kawy

0 (0 ocen)

pyszne, lekkie ciasto - w sam raz na jesień oraz na święta

Składniki:

  • BISZKOPT: blaszka 24x38 cm
    7 jajek
    1 szkl. mąki pszennej + 1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki kakao

    KREM:
    ½ szkl. mleka
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    1 masło

    DODATKOWO:
    Kawa do nasączenia
    Polewa czekoladowa

Orzechowiec z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao i kawę. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 placki, nasączyć kawą.
  • 2. KREM:
    Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu masę orzechową. Kremem przełożyć biszkopt, wierzch posmarować cienką warstwą kremu, polać polewą. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy