MUFFINY CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 25 min

Po prostu pyyycha ;)

  • 25 min

Składniki:

  • • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
    • szklanka mleka
    • jajko
    • 2 łyżki kakao
    • szklanka czekoladowych groszków (ew. pokruszona/starta czekolada)
    • 3/4 szklanka cukru pudru
    • olej (ok. 1/3 szklanki)
    • pół łyżeczki sody
    • ekstrakt waniliowy (łyżeczka)

Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dużą miskę lub inne naczynie i wsyp do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, sodę i 3/4 czekoladowych groszków. Wszystkie płynne składniki zmieszaj osobno, a następnie połącz je z suchymi i wymieszaj. Wlej masę do foremek (ale nie do końca, wypełnij ok. 3/4) i posyp resztą groszków. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Porady

Zamiast groszków czekoladowych można użyć pokruszoną czekoladę, a na wierzch zrobić polewę czekoladową i np. posypać gotową posypką lub po prostu obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy