Muffinki z boczkiem i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Robi się bardzo szybko i bardzo szybko znikają.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GRUPA GłóWNA:
    - boczek wędzony: 150 gramów
    - groszek zielony: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - mleko: 250 mililitrów
    - mąka: 350 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cząber suszony: 0.5 łyżeczki
    - masło, roztopione, przestudzone: 125 gramów
    - sól pieprz do smaku: 0.5 łyżeczki

Muffinki z boczkiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy a boczek kroimy w kostkę.
    Podsmażamy razem na tłuszczu z boczku, odstawiamy do przestygnięcia.
    Jaja mieszamy z mlekiem.
    W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, cząber, sól, pieprz.
    Dolewamy do miski masę jajeczną oraz roztopione i przestudzone masło, a także groszek i podsmażony z cebulą boczek.
    Szybko mieszamy ale bez przesady, grudki mile widziane.
    Masę wkładamy do foremek, papilotek do 3/4 wysokości.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy