Kalarepa zwłaszcza młoda nie dość że smaczna to jeszcze zdrowa, uwielbiam i polecam :)
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 młode kalarepki pokrojone w kostkę
2 spore garści młodego zielonego groszku
200 g boczku wędzonego na skwarki
trochę koperku posiekanego
zasmażka na maśle z 1 łyżki masła i łyżeczki mąki
sól i pieprz do smaku
Kalarepka z zielonym groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę i groszek zalać niewielką ilością wody, ok pół szklanki, lekko posolić, pogotować na małym ogniu jakieś 20 minut.
W tym czasie usmażyć skwarki z boczku, dodać do kalarepki odsączone z tłuszczu, zrobić zasmażkę z masła, połączyć wszystko, na koniec dodać koperek i doprawić wg własnego smaku.
Komentarze