Uwielbiam gotować dla męża, bo wszystko, co przygotuję, chwali. W kuchni towarzyszy mi nasza córeczka.
Składniki:
● średnia młoda kapusta
● 3 marchewki
● 2 pietruszki
● mały seler
● biała część pora
● 50 dag pieczarek
● 20 dag kiełbasy
● po kostce warzywnej, drobiowej i wołowej
● przyprawa do bigosu
● po kilka gałązek świeżego majeranku, natki pietruszki i bazylii
● 40 dag słoniny
● sól
Młoda kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, szatkujemy
i zalewamy litrem wody.
Wkruszamy kostki, gotujemy.
Pozostałe warzywa obieramy,
myjemy i drobno kroimy. Wsypujemy
do kapusty z przyprawą do bigosu i gotujemy ok. 20
minut. Pod koniec dodajemy
oczyszczone i pokrojone w plastry
pieczarki.
2.Słoninę kroimy w kostkę
i wytapiamy. Kiełbasę też kroimy
w kostkę. Zieleninę myjemy,
siekamy i z kiełbasą wsypujemy
do garnka, solimy. Na koniec
dodajemy słoninę, mieszamy.
Komentarze