Młoda kapusta w stylu orientalnym

0 (0 ocen)

Młoda kapusta…pewnie większość z Was przygotowuję ją duszoną z koperkiem. Zapraszam na jej niecodzienną wersję, kapusta w orientalnym wydaniu smakuje wyśmienicie, podaj ją np. z klopsikami

Składniki:

  • • 1 główka młodej kapusty,
    • 1 puszka mleczka kokosowego,
    • 1,5 łyżeczki curry,
    • 1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru lub suszonego,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Szczypta chili w proszku,
    • Masło do smażenia,
    • Sól,
    • pieprz

Młoda kapusta w stylu orientalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta w stylu orientalnym 1. Kapustę płuczemy i osuszamy. Szatkujemy ją drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka, dodajemy kapustę, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy curry, chilli i imbir.
  • Młoda kapusta w stylu orientalnym 2. Dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podlewamy kapustę odrobiną wody. Podajemy np. z klopsikami i pieczywem. Stanowi także smaczny samodzielny posiłek.
    Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy