Mięso słodko-kwaśne z bambusem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia chińska

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny ( u mnie schab )
    200 g grzybów mun
    puszka pędów bambusa
    4 pory
    200 ml bulionu
    8 łyżek octu ryżowego
    4 łyżki cukru
    8 łyżek jasnego sosu sojowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    4 łyżki oleju sojowego
    pieprz
    sól

Mięso słodko-kwaśne z bambusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso słodko-kwaśne z bambusem 1. Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem w wąskie paseczki. Pędy bambusa osączyłem z zalewy, pokroiłem w paski. Pory dokładnie oczyściłem, umyłem ( odciąłem zielone końce ) i również pokroiłem w paski.

    W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą.

Komentarze

Podobne przepisy