Postanowiłam zaryzykować i użyć niecodziennej marynaty do schabowego. Wyszły pyszne, aromatyczne, słodko-kwaśne kotlety. Rodzina była zachwycona, a ja zadowolona, że mam kolejną miłą odmianę dla tradycyjnego "schaboszczaka".
20 min
Składniki:
-1 kg schabu bez kości
-2 jaja
-około 5 łyżek mąki
-pieprz
-olej do smażenia
Słodko-kwaśne kotlety schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy, rozbijamy na plastry. Każdy plaster z obu stron posypujemy pieprzem.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy plastry schabu, dokładnie nacieramy je marynatą i wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki (najlepiej na noc)
3.Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
Komentarze