Słodko-kwaśne kotlety schabowe

5 (154 ocen)

  • 20 min

Postanowiłam zaryzykować i użyć niecodziennej marynaty do schabowego. Wyszły pyszne, aromatyczne, słodko-kwaśne kotlety. Rodzina była zachwycona, a ja zadowolona, że mam kolejną miłą odmianę dla tradycyjnego "schaboszczaka".

  • 20 min

Składniki:

  • -1 kg schabu bez kości
    -2 jaja
    -około 5 łyżek mąki
    -pieprz
    -olej do smażenia

    Marynata:
    -2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    -2 łyżeczki ketchupu pikantnego
    -2 łyżki sosu sojowego
    -1 łyżka miodu płynnego
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Słodko-kwaśne kotlety schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Schab kroimy, rozbijamy na plastry. Każdy plaster z obu stron posypujemy pieprzem.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy plastry schabu, dokładnie nacieramy je marynatą i wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki (najlepiej na noc)
  • 3 3. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować