Mielonka w słoiku

0 (0 ocen)

Najlepsza domowa wędlina

Składniki:

  • Składniki :

    1 kg szynki wieprzowej,
    500g łopatki wieprzowej,
    600-700g wędzonego boczku,
    4-6 ząbków czosnku,
    majeranek,
    2 łyżeczki płatków chilli,
    pieprz,
    ewentualnie sól.

Mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mięsa z szynki wieprzowej drobno posiekaj. Resztę wraz z łopatką i boczkiem zmiel w maszynce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp majeranek, płatki chilli oraz sól i pieprz. Wyrób masę.Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Masę wstaw do lodówki na całą noc. Słoiczki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego włóż masę mięsną do 3/4 wysokości słoiczka. Zakręć. Na dnie garnka połóż ściereczkę. Ułóż słoiczki obok siebie i wlej wodę do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzuj około 40 minut. Ostudź słoiczki i następnego dnia ponownie pasteryzuj. Czynność powtarzaj przez 3 dni.

Komentarze

Podobne przepisy