Łosoś z marynaty

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Łososia podajemy zazwyczaj z ryżem i brokułem z wody. To nasz ulubiony obiad na piątek.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 4 porcje fileta z łososia,
    • MARYNATA:
    • ¼ soku wyciśniętego z pomarańczy,
    • 2 łyżki octu balsamicznego,
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
    • 2 łyżeczki posiekanej drobno bazylii,
    • Duża szczypta soli,
    • Szczypta pieprzu,

Łosoś z marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą składniki marynaty. 2 łyżki marynaty możemy odłożyć do serwowania. Resztą marynaty zalewamy łososia. Odstawiamy go na 30 minut do lodówki.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia). Łososia pieczemy około 12 minut. W połowie czasu pieczenia możemy filety odwrócić na drugą stronę.
    Życzę smacznego

Komentarze

Podobne przepisy