Kurczak w marchewce

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Na niedzielny obiad.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udko kurczaka: 2 sztuki
    - marchewki: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - masło: 50 gramów
    - ziemniak: 6 sztuk
    - czosnek (granulowany): 2 łyżeczki
    - papryka (słodka i ostra po łyzeczce każdej do smaku): 2 łyżeczki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (zamiast soli i pieprzu może być przyprawa do kurczaka): 2 szczypty

Kurczak w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy mieszamy z olejem.
    Marynatą nacieramy
    przekrojone na pół udka.
  • 2. Obrane marchewki i pietruszkę
    ścieramy i układamy
    w naczyniu żaroodpornym.
    Obkładamy masłem. Wkładamy
    udka. W drugim natłuszczonym
    naczyniu układamy
    obrane, pokrojone na kawałki
    i osolone ziemniaki.
  • 3. Naczynia wkładamy na godzinę
    do piekarnika z termoobiegiem
    rozgrzanego do
    temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy