Krem z kalafiora z imbirem

0 (0 ocen)

Uśmiechnięta zupa krem z kalafiora z imbirem i kiełkami

Składniki:

  • Duży kalafior – u mnie 95 dag
    25 dag ziemniaków
    kawałek pora – 6 dag
    kawałek świeżego imbiru
    duży ząbek czosnku
    garść kiełków rzodkiewki
    2 łyżki klarowanego masła
    sól
    biały pieprz
    czerwona sproszkowana papryka

Krem z kalafiora z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
    Pora opłukać, pokroić w kosteczkę.
    Czosnek i kawałek imbiru obrać, posiekać.
    Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie opłukać.
    W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pora, lekko zeszklić, dodać ziemniaki, czosnek i imbir, przesmażyć.
    Dodać kalafiora, zalać wodą tak, żeby był tylko troszkę przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
    Lekko przestudzić, zmiksować.
    Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Krem podawać przybrany kiełkami rzodkiewki i oprószony sproszkowaną papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy