Uśmiechnięta zupa krem z kalafiora z imbirem i kiełkami
Składniki:
Duży kalafior – u mnie 95 dag
25 dag ziemniaków
kawałek pora – 6 dag
kawałek świeżego imbiru
duży ząbek czosnku
garść kiełków rzodkiewki
2 łyżki klarowanego masła
sól
biały pieprz
czerwona sproszkowana papryka
Krem z kalafiora z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Pora opłukać, pokroić w kosteczkę.
Czosnek i kawałek imbiru obrać, posiekać.
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie opłukać.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pora, lekko zeszklić, dodać ziemniaki, czosnek i imbir, przesmażyć.
Dodać kalafiora, zalać wodą tak, żeby był tylko troszkę przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Lekko przestudzić, zmiksować.
Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Krem podawać przybrany kiełkami rzodkiewki i oprószony sproszkowaną papryką.
Komentarze