Krem cebulowo – serowy z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kremowa i aksamitna zupa z palonej cebuli i serka topionego z dodatkiem domowych powideł ze śliwki węgierki. Oryginalna i bardzo smaczna potrawa, którą przygotujemy niewielkim nakładem pracy.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g obranej białej cebuli (2 duże sztuki)
    2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
    250 g serka topionego (smak wg uznania)
    6 szklanek bulionu warzywnego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
    do przybrania każdej porcji – grzanki, posiekana natka pietruszki

Krem cebulowo – serowy z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem cebulowo – serowy z powidłami śliwkowymi 1. Cebulę podzielić na ćwiartki i upalić na ogniu nad palnikiem kuchenki gazowej. Warzywo przełożyć do garnka, wlać bulion i po doprowadzeniu do wrzenia gotować 15 – 20 min.
  • Krem cebulowo – serowy z powidłami śliwkowymi 2. Następnie dodać podzielony na kawałki ser i, mieszając, podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści. Do zupy dołożyć powidła, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min. Zawartość garnka zblendować, a potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne oraz gałką muszkatołową. Każdą porcję zupy przybrać grzankami i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy