Kremowa i aksamitna zupa z palonej cebuli i serka topionego z dodatkiem domowych powideł ze śliwki węgierki. Oryginalna i bardzo smaczna potrawa, którą przygotujemy niewielkim nakładem pracy.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
250 g obranej białej cebuli (2 duże sztuki)
2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
250 g serka topionego (smak wg uznania)
6 szklanek bulionu warzywnego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
do przybrania każdej porcji – grzanki, posiekana natka pietruszki
Krem cebulowo – serowy z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę podzielić na ćwiartki i upalić na ogniu nad palnikiem kuchenki gazowej. Warzywo przełożyć do garnka, wlać bulion i po doprowadzeniu do wrzenia gotować 15 – 20 min.
2.Następnie dodać podzielony na kawałki ser i, mieszając, podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści. Do zupy dołożyć powidła, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min. Zawartość garnka zblendować, a potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne oraz gałką muszkatołową. Każdą porcję zupy przybrać grzankami i natką pietruszki.
Komentarze