Kotlety mielone z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Tradycyjne mielone ze smaczną i zdrową wkładką :)

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
    300g żółtej fasolki szparagowej
    2 średnie marchewki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    kajzerka
    cebula
    jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia



Kotlety mielone z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa ugotuj 1. Fasolkę umyj, obetnij końcówki, marchewki oczyść. Warzywa ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Ostudź. Marchewki pokrój w cienkie paseczki, a fasolkę przekrój na pół.
  • składniki na kotlety 2. Do miski przełóż mięso mielone,namoczoną i odciśniętą kajzerkę, oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na gładką masę.
  • na dłoni formuj kotleciki 3. Mokrą dłonią nabierz mięso, formując placuszek i nałóż po kilka fasolek i paseczków marchewki. Zlep w owalne kotlety i obtocz w bułce tartej.
  • kotlety smaż na rozgrzanym oleju 4. Smaż po 10-12 minut na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Kotlety podaj z pozostałą jarzynką z mieszanych warzyw i ziemniakami.






Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy