KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne na bezmięsny obiad. Fajny sposób na pozostałe ugotowane ziemniaki

  • 45 min

Składniki:

  • pól kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
    1 jajko
    pól szklanki mąki
    sól,pieprz
    sos:
    10 pieczarek
    pól szklanki śmietany 30%
    pół szklanki bulionu warzywnego
    3 gałązki koperku

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do wystudzonych dodajemy jajko, sól, pieprz, wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Sos: Na patelni obsmażamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zrumienią przekładamy do rondelka z gorącym bulionem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pieczarki.
    Gotowe placuszki podajemy z sosem śmietanowym z pieczarkami.

Komentarze

Podobne przepisy