Kopytka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka:Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.
Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.
Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
2.Sos pieczarkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozpuścić masło,poddusić marchew.
Pieczarki obrać,umyć,pokroić w plastry,cebulę w małą kostkę-dodać do marchewki.
warzywa zalać wodą ,dusić do miękkości , w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Chwilę przed końcem duszenia śmietanę wymieszać z mąką oraz paroma łyżkami wywaru.
Przelać do garnka,wymieszać ,zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
3.Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.
Komentarze