Kopytka z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Tradycyjne kopytka z kremowym sosem pieczarkowym.Syty ,smaczny i prosty obiad.

Składniki:

  • Kopytka:
    1kg.ziemniaków
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
    0,5szklanki mąki ziemniaczanej
    Sos pieczarkowy:
    0,5kg pieczarek
    1 cebula
    2 marchewki
    200ml.śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól,pieprz
    2 łyżki masła

Kopytka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.
    Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.
    Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.
    Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
    W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
  • 2. Sos pieczarkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    W garnku rozpuścić masło,poddusić marchew.
    Pieczarki obrać,umyć,pokroić w plastry,cebulę w małą kostkę-dodać do marchewki.
    warzywa zalać wodą ,dusić do miękkości , w między czasie doprawić solą i pieprzem.
    Chwilę przed końcem duszenia śmietanę wymieszać z mąką oraz paroma łyżkami wywaru.
    Przelać do garnka,wymieszać ,zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
  • 3. Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy