Konfitura winogronowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nadmiar winogron ogrodowych można przetworzyć na konfiturę.Resztę wermutu, wypić w doborowym towarzystwie :P

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg białych winogron ogrodowych
    pół łyżeczki mielonych goździków
    100 ml słodkiego wermutu
    1 kg cukru żelującego 1:2

Konfitura winogronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura winogronowa 1. Winogrona umyłem, oddzieliłem od gałązek, przekroiłem na połówki i usunąłem pestki. Posypałem zmielonymi goździkami, zalałem wermutem i włożyłem do garnka o grubym dnie. Winogrona zagotowałem, dodałem cukier i gotowałem ,aż konfitura zgęstniała. Czyste i ciepłe słoiki napełniłem gorącą konfiturą i szczelnie zamknąłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy