Kolorowa tarta z białym sosem, warzywami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie to świetny zamiennik ciasta kruchego w przygotowaniu tarty.
Jest delikatne, cieniutkie i chrupiące.
A przygotowanie całego posiłku zajmuje o wiele mniej czasu.

Biały sos z koprem idealnie do niego pasuję.
Jako dodatki do tarty, sprężyste plasterki cukinii oraz soczystego pomidora i łososia.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
    1 duża cukinia
    2 duże pomidory
    60g. łososia
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    świeżo mielony czarny pieprz
    perę gałązek świeżego rozmarynu
    Sos:
    150ml. śmietanki 30%
    150g.serka mascarpone
    1/2 pęczka kopru
    sól
    100g. tartego sera żółtego
    świeżo mielony czarny pieprz

Kolorowa tarta z białym sosem, warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Śmietankę połączyć z serkiem mascarpone.
    Wsypać posiekany drobno koper, oraz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
    Wymieszać.
  • 2. Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować sosom pozostawiając 1 cm pustego ciasta.
    Warzywa umyć, pokroić w plastry.
    Na cieście układać na przemian plaster cukinii i pomidora.
    Oprószyć suszonymi pomidorami oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Położyć gałązki rozmarynu.
    Łososia rozdzielić na małe kawałki, ułożyć na wierzchu.
  • 3. Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy