Kokosowy sernik z ryżem

0 (0 ocen)

Sernik z ryżem? Owszem! Wyszedł pyszny. Z wiórkami i likierem kokosowym, z prostym spodem – biszkoptami :) polecam!

Składniki:


  • 10 biszkoptów
    200 g ryżu ugotowanego na mleku
    4 jajka
    200 g cukru
    50 g wiórków kokosowych
    3 łyżki likieru kokosowego
    40 g masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    800 g twarogu mielonego

Kokosowy sernik z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić ryż ugotowany na mleku (na gęsto), dodać jajka, cukier, wiórki, likier i rozpuszczone masło, zmiksować na gładką masę.

    Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

    Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie biszkopty.

    Delikatnie wlać masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 60 minut. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy