Kokosowiec na krakersach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam go jeść na drugi dzień, wtedy jest najlepszy.

Składniki:

  • ● 2 szkl. cukru
    ● op. cukru waniliow.
    ● 4 jajka
    ● 1 l mleka
    ● 40 dag masła
    ● 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 nakrętki rumu
    ● 4 płaskie łyżki mąki pszennej
    ● op. wiórków kokos.
    ● 3 paczki krakersów
    ● poncz (250 ml wody + po 3-4 krople aromatu migdałow. i rumu)

Kokosowiec na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z 1/2 szkl. cukru, dodajemy 1/3 wiórków. Pieczemy ok. 30 minut na wyłożonej pergaminem blasze (36x20 cm) w 180 °C (z termoobiegiem).
  • 2. Żółtka ucieramy z 1,5 szkl. cukru, dodajemy cukier waniliowy, mąki i szkl. mleka, miksujemy. Wlewamy do reszty gotującego się mleka, mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Masło ucieramy. Miksując, dodajemy masę, resztę wiórków i rum.
  • 3. Krakersy układamy na blasze, nasączamy ponczem, smarujemy 1/4 masy. Czynności powtarzamy, aż ułożymy 4 warstwy masy. Jako ostatnią wykładamy bezę. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Komentarze

Podobne przepisy