Kluski śląskie z morską okrasą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja córka nie cierpi ryb a za tą potrawą przepada.

  • 25 min

Składniki:

  • ok. 1/2 kg ziemniaków
    pół szkl. mąki ziemniaczanej
    150 dkg fileta z łososia
    dwie garście świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    sól lubczykowo cebulowa
    1 i 1/2 łyżki stołowej soli
    1 łyżka masła
    pieprz cytrynowy

Kluski śląskie z morską okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy ugotowac w mundurkach, a po ostudzeniu obrac i zetrzec na tarce z drobnymi oczkami, lub zmiażdży przez praskę. Następnie należy wsypac mąkę i zagnieśc ciasto na kluski. Uformowac kluski i gotowac w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia na powierzchnię. wyjąc z garnka lyżką cedzakową i ulożyc na talerzu.
  • 2. Na patelni rozpuścic masło i krótko podsmażyc czosnek , a następnie dorzycic świeży szpinak. Gdy szpinak straci na objętości, wsypac drobno pokrojony fuliet z łososia i podsmażac aż do uzyskania zlocistego koloru, cały czas mieszajac.
    Otrzymane skwreczki złososia i szpinaku wylożyc na kluski .
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy