Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo lubię kluski śląskie, można je podawać z tartą marchewką, zestawem surówek lub dowolnym sosem.

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    20 dag mąki ziemniaczanej
    1-2 jajka
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do may dodać jaja, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku i dokładnie wyrobić. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z ciasta formować kule, pośrodku zrobić w nich wgłębienie i wrzucać partiami na wrzątek. Po wypłynięciu gotować je okolo 3 minut i wykładać na talerz. Kluski polać stopionym masełkiem.

Porady

Jawykorzystałam ziemniaki z poprzedniego dnia z dodatkiem cebulki i szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy