Kluski śląskie

0 (0 ocen)

Kluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Szczypta soli
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Sól
    Olej

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.

Komentarze

Podobne przepisy