Keks

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Nie zastąpiony na świątecznym stole.

Teodorka
  • 60min

Składniki

300g mąki pszennej
150g margaryny Kasia
5 rozdzielonych jajek
16g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g suszonych owoców tropikalnych i orzechów


Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę (ok. 25x10cm) nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
    Zmiksować margarynę Kasia z cukrem i aromatem waniliowym, podczas miksowania dodawać po jednym żółtku.
    W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do drugiej masy wraz z bakaliami i razem wymieszać.
    Włożyć masę do przygotowanej keksówki.
    Piec przez około 60 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta po wyjęciu jest czysty (to oznacza, że ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.
    Po ostygnięciu można udekorować posiekanymi bakaliami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

keks

Dodane przez: agarybak76

Keks

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE