Karkówka w marynacie sojowo-imbirowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie mięso można podać do obiadu z dodatkiem sosu lub zjeść jako wędlina na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 1,6 kg
    olej rzepakowy 4 łyżki
    ocet balsamiczny 1 łyżka
    sos sojowy 2 łyżki
    czosnek 4 ząbki
    imbir mielony 1 łyżeczka
    cebula 1 szt

Karkówka w marynacie sojowo-imbirowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać oliwę, ocet balsamiczny i sos sojowy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Wymieszać, a następnie włożyć mięso i obtoczyć dokładnie w marynacie. Wstawić do lodówki na całą noc.
    Cebulę obrać, pokroić w krążki i włożyć do rękawa do pieczenia.
    Na cebuli ułożyć karkówkę, zawiązać rękaw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Rozciąć rękaw i góry i piec jeszcze przez 20 minut, aby mięso się zarumieniło.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy