Kalarepki faszerowane soczewicą i świeżym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zachwycą nie tylko wegetarian!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    - duża kalarepa - 2 szt
    - soczewica zielona - 100 g
    - świeży szpinak - 100 g
    - masło - 2 łyżki
    - czosnek - 1 ząbek
    - sól , pieprz - do smaku

Kalarepki faszerowane soczewicą i świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kalarepy myjemy , osuszamy.

    Ścinamy kapelusze i wydrążamy miąsz.

    Miąsz kroimy drobno i dusimy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i szpinakiem.

    Doprawiamy do smaku.

    Soczewicę gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.

    Osączamy i mieszamy z miąższem kalarepki ze szpinakiem.

    Kalarepy gotujemy ok. 15 min w lekko osłodzonym wrzątku.

    Gdy będą już miękkie, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.

    Osuszamy i napełniamy farszem.

    Wkładamy do delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

    Zapiekamy ok. 15-20 min (180 st.).

    Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo posypać odrobiną sera żółtego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy