kalafior po włosku

0 (0 ocen)

Sposobów na kalafiora jest tak dużo, że można go jeść cały dzień i wcale nie musi się znudzić. Ja szczególnie polecam wersję z pomidorami!

Składniki:

  • -główka kalafiora
    -4 pomidory malinowe
    -oliwa z oliwek
    -ząbek czosnku
    -1/2 cebuli
    -oregano, bazylia (ja użyłam suszoną), sól, pieprz, cukier
    -100g sera Favita

Kalafior po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior po włosku 1. Kalafior oczyszczamy, kroimy na różyczki i chwilę gotujemy w osolonej wodzie (na pół twardo). panierujemy w jajku i bułce tartej, nastepnie smażymy.
    Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, dodajemy do czosnku. Doprawiamy do smaku szczypta soli, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią. Dodajemy sok z cytryny i dusimy chwile na duzym ogniu. Nastepnie dodajemy przecier pomidorowy i dalej gotujemy mieszając.
    kalafior podajemy z sosem pomidorowym. Ozdabiamy pokrojonym w plastry serem Favita.

Komentarze

Podobne przepisy