danie jest ciekawe w smaku, słodkie rodzynki całkowicie zmieniają smak gulaszu
45 min
Składniki:
ok 0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
1 średnia marchewka
1 cebula
garść rodzynek
sól
pieprz
olej
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
szczypta cynamonu
pół łyżeczki melasy buraczanej
mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
Gulasz z marchewką i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę siekamy, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cebulę i marchew do mięsa. Podsmażamy wszystko razem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, dodajemy rodzynki( można je wcześniej namoczyć, ale nie ma takiej konieczności). Dusimy około 30 min w międzyczasie dodając pieprz, sól, cynamon i melasę. Gulasz można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej. Podajemy z kaszą, posypane natką pietruszki.
Porady
Melasę można pominąć- dodaje ona głównie koloru. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć pszennej.
Komentarze