Gulasz z marchewką i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

danie jest ciekawe w smaku, słodkie rodzynki całkowicie zmieniają smak gulaszu

  • 45 min

Składniki:

  • ok 0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
    1 średnia marchewka
    1 cebula
    garść rodzynek
    sól
    pieprz
    olej
    2 liście laurowe
    2-3 kulki ziela angielskiego
    szczypta cynamonu
    pół łyżeczki melasy buraczanej
    mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu

Gulasz z marchewką i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę siekamy, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cebulę i marchew do mięsa. Podsmażamy wszystko razem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, dodajemy rodzynki( można je wcześniej namoczyć, ale nie ma takiej konieczności). Dusimy około 30 min w międzyczasie dodając pieprz, sól, cynamon i melasę. Gulasz można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej. Podajemy z kaszą, posypane natką pietruszki.

Porady

Melasę można pominąć- dodaje ona głównie koloru. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć pszennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy