Grzybowy Strogonow do lunch boxu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie dla amatorów grzybów i diety bezmięsnej. Grzybowy Strogonow podany z kaszą gryczaną lub z chlebem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram pieczarek brunatnych
    250 gram boczniaków
    2 łyżki oleju
    cebula
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    2 kiszone ogórki
    szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    kasza gryczana

Grzybowy strogonow do lunch boxu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić, potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w dużą kostkę ogórki kiszone i wymieszać. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną.

    Całość posypać natką.

Komentarze

Podobne przepisy