Golonka na miarę złota

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Aromatyczna golonka ! Idealna na obiad bądź imprezę rodzinną.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 golonki peklowane bez kości
    włoszczyzna
    2cebule
    czosnek
    przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny w ziarnkach, jałowiec)?
    słodka papryka do posypania golonki

Golonka na miarę złota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki gotować przez 60 min w wodzie z włoszczyzną, przyprawami i czosnkiem. Po godzinie golonki wyciągnąć i przekroić każdą na pół. Rozgrzać olej z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać golonkę i posypać ją słodką papryką. Podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron,. Następnie dusić ok 2 godzin podlewając wodą w której się ugotowała. 30 min przed końcem pokroić ugotowaną włoszczyznę oraz pokroić w krążki cebule i dodać do duszącej się golonki, doprawić do smaku.

Porady

Od czasu do czasu podlać piwkiem dla smaku, smakuje najlepiej z chrzanem i musztardą.

Komentarze

Podobne przepisy