Gołąbki z dorszem w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Potrawa dość kontrowersyjna, ryba i kapusta w jednym ? Zachęcam do wypróbowania tych, którzy cenią sobie nowe doznania smakowe.

Składniki:

  • 8 sparzonych liści z młodej kapusty
    1/2 kg filetu z dorsza + 1 cebula + 1 jajko + kopiasta łyżka bułki tartej + natka pietruszki + sól i pieprz cytrynowy
    300 g pieczarek + 1 cebula + masło do smażenia
    100 ml śmietany słodkiej do sosu +1 łyżeczka mąki + sól i pieprz czarny mielony do smaku

Gołąbki z dorszem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11xknql 1. Rybę zmielić, dodać posiekaną i zrumienioną cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę, sól i pieprz cytrynowy, masę wymieszać.

    Pieczarki pokroić, przesmażyć razem z posiekaną cebulką na maśle, 1/3 zostawić do gołąbków, resztę do sosu.

    Sparzone i bez zgrubiałych nerwów liście kapusty nadziewać masą rybną, po środku ułożyć smażone pieczarki.
  • image-0n2qp9n 2. Zwinąć jak tradycyjne gołąbki, ułożyć w garnku na liściach kapuścianych, zalać osoloną wodą lub bulionem do połowy, dusić do miękkości kapusty.

    Z pozostałych pieczarek i wywaru z gotowania zrobić sos, podprawiając go śmietaną rozmieszaną z mąką.
  • image-0itu94c 3. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy