Gołąbki Mani (z mięsem i ryżem)

0 (0 ocen)

To popisowe danie mojej mamy :) Idealne na niedzielne spotkania z rodziną.

Składniki:

  • 2 główki kapusty
    1 kg łopatki
    4 woreczki ryżu (każdy po 100g)
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    150g margaryny do pieczenia
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa
    (porcja na dużą brytfannę)






Gołąbki mani (z mięsem i ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 1. Z kapusty wycinamy głąby i parzymy w osolonym wrzątku, oddzielając liście. Studzimy i odsączamy na durszlaku. Jeżeli to konieczne,to z każdego liścia usuwamy nerw ku nasady. Brzydkie liście odkładamy na bok.
  • Gołabki,mięso 2. Mięso przepuścić przez maszynkę (możemy użyć gotowego mięsa mielonego), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać.
  • Gołąbki 3. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód brytfanny układamy kilka wcześniej odłożonych brzydkich liści,następnie dość ciasno układamy nasze gołąbki a na wierzch dodajemy kawałki margaryny i kolejnych kilka odłożonych liści, by przykryły gołąbki (co zapobiega przypaleniu wierzchu) podlewamy wodą z kostką rosołową. Piec ok1,5 - 2 godz w temp.180stopni.

Porady

Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Komentarze

Podobne przepisy