Gołąbki mani (z mięsem i ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąby i parzymy w osolonym wrzątku, oddzielając liście. Studzimy i odsączamy na durszlaku. Jeżeli to konieczne,to z każdego liścia usuwamy nerw ku nasady. Brzydkie liście odkładamy na bok.
2.Mięso przepuścić przez maszynkę (możemy użyć gotowego mięsa mielonego), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać.
3.Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód brytfanny układamy kilka wcześniej odłożonych brzydkich liści,następnie dość ciasno układamy nasze gołąbki a na wierzch dodajemy kawałki margaryny i kolejnych kilka odłożonych liści, by przykryły gołąbki (co zapobiega przypaleniu wierzchu) podlewamy wodą z kostką rosołową. Piec ok1,5 - 2 godz w temp.180stopni.
Komentarze