Gniazda mięsne z kapustą,pieczarkami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone w piekarniku,pyszny efekt smakowy,znikają ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka
    200 g polędwicy wieprzowej
    1 mała cebula
    ząbek czosnku
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 środkowe liście młodej kapusty
    100 g pieczarek
    plaster chudego pokrojonego boczku
    2 łyżki startego sera żółtego
    łyżka masła
    sól
    pieprz


Gniazda mięsne z kapustą,pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mięsa umyć,osuszyć i drobno pokroić,przełożyć do miski.
    Cebulę i czosnek obrać,następnie drobno posiekać,dodać do mięsa,wbić jajko,wsypać bułkę tartą,doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
  • 2. Pieczarki umyć,pokroić na plasterki i usmażyć na maśle na rumiano.
    Liście kapusty opłukać,następnie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut,odcedzić na sitku,pokroić na grubsze kawałki.
  • 3. Z masy mięsnej uformować kule,na środku zrobić płytki dołek,w dołku ułożyć kapustę,na kapustę położyć plasterki pieczarek i kawałki boczku,wierzch posypać serem.
    Tak przygotowane gniazda ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy