Gniazda mięsne z kapustą,pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mięsa umyć,osuszyć i drobno pokroić,przełożyć do miski.
Cebulę i czosnek obrać,następnie drobno posiekać,dodać do mięsa,wbić jajko,wsypać bułkę tartą,doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
2.Pieczarki umyć,pokroić na plasterki i usmażyć na maśle na rumiano.
Liście kapusty opłukać,następnie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut,odcedzić na sitku,pokroić na grubsze kawałki.
3.Z masy mięsnej uformować kule,na środku zrobić płytki dołek,w dołku ułożyć kapustę,na kapustę położyć plasterki pieczarek i kawałki boczku,wierzch posypać serem.
Tak przygotowane gniazda ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut.
Komentarze