Galaretka wingoronowa z kardamonem i wanilią

0 (0 ocen)

Galaretka z winogron idealnie nadaje się do naleśników, kanapek lub przekładania ciast.

Składniki:

  • 3 litry soku z winogronowego
    3 kg cukru żelującego
    laska wanilii
    wnętrze ziarna kardamonu
    goździk

Galaretka wingoronowa z kardamonem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obieramy z kiści i miksujemy w dzbanie blendera. Następnie owoce przecieramy przez sito.

    Sok przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier żelujący, wanilię, kardamon i goździki.

    Sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu cały czas mieszając około 4-5 minut. Gorącą galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.

    Gotową galaretkę przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu np. spiżarni lub piwnicy.

Porady

Przed wlaniem galaretki do słoików wyjmujemy laskę wanilii i goździki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy