Focaccia z czarnuszką i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak urozmaicić codzienne śniadania?

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    100 g świeżych drożdży
    4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy
    1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis
    1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
    szczypta soli

Focaccia z czarnuszką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodajemy 1/4 opakowania przyprawy z czarnuszką i majerankiem, przesiewamy mąkę, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy, ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Na natłuszczonej 1 łyżką oleju rzepakowego/oliwy formie "keksówce" rozprowadzamy równomiernie ciasto, przykrywamy ręcznikiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce, ciasto ma podwoić swoją objętość. Focaccię pieczemy przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st., 2 minuty przed końcem pieczenia focaccię smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka resztą oleju rzepakowego/oliwy i posypujemy pozostałymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (167 ocen)

śledzie z majerankiem