2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy
1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis
1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
szczypta soli
Focaccia z czarnuszką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodajemy 1/4 opakowania przyprawy z czarnuszką i majerankiem, przesiewamy mąkę, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy, ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Na natłuszczonej 1 łyżką oleju rzepakowego/oliwy formie "keksówce" rozprowadzamy równomiernie ciasto, przykrywamy ręcznikiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce, ciasto ma podwoić swoją objętość. Focaccię pieczemy przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st., 2 minuty przed końcem pieczenia focaccię smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka resztą oleju rzepakowego/oliwy i posypujemy pozostałymi ziołami.
Komentarze