Flaczki z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rosół do tej potrawy „odchudzam”: gotuję wcześniej, chłodzę i usuwam tłuszcz.

Składniki:

  • ● kurczak
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● włoszczyzna (bez kapusty)
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 op. przyprawy do flaków
    ● 1,5 łyżki majeranku
    ● 8 dag margaryny
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● sól
    ● pieprz

Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i dzielimy
    na porcje. Zalewamy wodą.
    Dodajemy ziele angielskie
    i liść laurowy (nie solimy). Gotujemy do miękkości. Mięso
    wyjmujemy i lekko studzimy.
    Oddzielamy od kości, a następnie
    kroimy w paski.
  • 2. Włoszczyznę obieramy
    i myjemy. Kroimy w słupki.
    Wkładamy do wywaru. Wsypujemy
    przyprawy do flaków,
    mieszamy. Gotujemy ok. 15
    minut. Wkładamy mięso
    z kurczaka. Majeranek rozcieramy
    i wsypujemy do wywaru.
    Chwilę gotujemy.
  • 3. Margarynę roztapiamy.
    Wsypujemy mąkę. Podgrzewamy,
    cały czas mieszając, aż
    zbrązowieje. Zasmażkę dodajemy
    do zupy i jeszcze chwilę
    gotujemy. Doprawiamy solą,
    pieprzem oraz przyprawa uniwersalna.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy