Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i dzielimy
na porcje. Zalewamy wodą.
Dodajemy ziele angielskie
i liść laurowy (nie solimy). Gotujemy do miękkości. Mięso
wyjmujemy i lekko studzimy.
Oddzielamy od kości, a następnie
kroimy w paski.
2.Włoszczyznę obieramy
i myjemy. Kroimy w słupki.
Wkładamy do wywaru. Wsypujemy
przyprawy do flaków,
mieszamy. Gotujemy ok. 15
minut. Wkładamy mięso
z kurczaka. Majeranek rozcieramy
i wsypujemy do wywaru.
Chwilę gotujemy.
3.Margarynę roztapiamy.
Wsypujemy mąkę. Podgrzewamy,
cały czas mieszając, aż
zbrązowieje. Zasmażkę dodajemy
do zupy i jeszcze chwilę
gotujemy. Doprawiamy solą,
pieprzem oraz przyprawa uniwersalna.
Komentarze