Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Przepis na taką fasolkę po bretońsku zadowoli każdego!

Składniki:

  • 1 kg fasoli Jaś,
    750 g kiełbasy zwyczajnej,
    100 g przecieru pomidorowego,
    250 boczek wędzony,
    1-2 łyżeczki ostrej papryki,
    3-4 cebule,
    Smalec,
    sól i pieprz do smaku.

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie opłukać, zalać wodą i moczyć kilkanaście godzin, a najlepiej przez całą noc.Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodać boczek i sól. Kiełbasę i cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć je na roztopionym smalcu. Kiełbasę i cebulę dodać do gotującej się fasoli, a następnie dodać przecier pomidorowy, oraz doprawić przyprawami-solą, pieprzem i papryką. Całość gotować na wolnym ogniu, tak aż połowa sosu odparuje.

Porady

Fasolkę można udekorować świeżym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy