Falafel

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Falafel to kulki z cieciorki smażone na głębokim oleju. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Tam często podają je w picie, ale można je jeść na wilele innych sposobów.

CIMG7206
  • 40min

Składniki

1 puszka cieciorki
1 mała cebula
3 gałązki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
żółtko
sól pieprz
olej do głębokiego smazenia

Sposób przygotowania przepisu:

Falafel

  • 1. Cieciorkę odcedzić z zalewy, po czym dokładnie zmiksować blenderem.
  • 2. Cebulę drobniutko posiekać i dodać do cieciorki
  • 3. Do masy dodać przeciśnięty czosnek, żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 4. Wszystko dokładnie wymieszać i formować niewielkie kulki.
  • 5. Smażyc na głębokim oleju.

Porady

Można je jeść na wiele sposobów. Na zimno z sałatką, na ciepło z sosami lub w picie z warzywami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatafalafel

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

Dodane przez: Iwona75

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

Pożywne leczo z dużą ilością warzyw....

Pyszna domowa tortilla

Dodane przez: ninagotuje

Pyszna domowa tortilla

Jestem studentką i często przygotowuje...

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodane przez: Goszka

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Lazania - lasagne, to nic innego...

image-1lrtb91

Dodane przez: in-humility

PIECZONA KACZKA

Zrumieniona, pachnąca przyprawami,...

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Gregorhspeed

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem...

Przepis otrzymałem od Bogusi K....

Kapsalon

Dodane przez: dagita

Kapsalon - holenderski fast food

Popularne holenderskie danie typu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE