Drożdżowe jeżyki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki drożdżowe, które wykonuje w większości mój syn .Ja nadzoruje jego prace nad jezykami.Jeze towarzyszą nam zazwyczaj przy podwieczorku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 9 jeży:
    1 szklanka mleka,
    3 dkg drożdży,
    szczypta soli,
    2-3 łyzki cukru,
    1 łyzka oleju,
    35-40 dkg mąki pszennej,
    rodzynki,
    1 jajko do smarowania

Drożdżowe jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drozdze, dodajemy sol, cukier, olej.Wsypujemy stopniowo mąkę.Wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • jezyki przed pieczeniem 2. Z ciasta rwiemy kulki dowolnej wielkosci-u mnie wielkosci pięsci.
    Kulki lekko spłaszczamy i formujemy pyszczek.
    Układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
    W pyszczek mocno wciskamy rodzynki jako oczy i nosek.
    Nożyczkami (umyte i wytarte do sucha) nacinamy delikatnie ciasto, az powstaną kolce.
    Jeże smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • jezyki po upieczeniu 3. Jeże wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 160-180stopni ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy