jeżyki owsiane

4.42 (188 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka mojego dzieciństwa, do których często i chętnie wracam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 gramów masła lub margaryny
    100 gramów cukru pudru
    3 łyżki miodu
    4 łyżki kakao
    150 gramów płatków owsianych
Wystaw ocenę:

4.42 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżyki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w garnku, dodać do niego miód, kakao, cukier, starać się nie dopuścić do zagotowania, wymieszać wszystko na jednorodną masę, zdjąć z ognia, wsypać płatki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

    Dwoma łyżkami formować niewielkie kopczyki, schłodzić do stwardnienia masy.

    Z podanej porcji wyszło mi 20 sztuk.

Porady

Zamiast płatków owsianych możemy dać kukurydziane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kakao Masło Miód Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować