Jeżyki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Słodkości w stylu ciastek jeżyków – z płatkami, ziarnami oraz bakaliami. W tym wydaniu wypieki osłodzone kajmakiem. Ciasteczka - batoniki chrupkie z wierzchu, w środku natomiast mięciutkie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
    5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki rodzynków
    16 suszonych daktyli bez pestek
    1 puszka masy krówkowej tradycyjnej – kajmaku (400 g)
    150 g masła
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kajmak Batony Jajko

Jeżyki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeżyki kukurydziane 1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz słonecznik wsypać do rozgrzanego suchego rondla i prażyć kilka min, mieszając, po czym wystudzić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
    Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić.
    Prażone składniki, rodzynki i daktyle przełożyć do miski – wymieszać.
  • Jeżyki kukurydziane 2. Wsypać płatki kukurydziane i ponownie wymieszać. Następnie dołożyć kajmak, wlać masło oraz wbić jajka – składniki dokładnie wymieszać. Z masy uformować 20 podłużnych batonów, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Jeżyki kukurydziane 3. Piec ok. 20 min w temp. 200⁰C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować