Słodkości w stylu ciastek jeżyków – z płatkami, ziarnami oraz bakaliami. W tym wydaniu wypieki osłodzone kajmakiem. Ciasteczka - batoniki chrupkie z wierzchu, w środku natomiast mięciutkie.
Jeżyki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz słonecznik wsypać do rozgrzanego suchego rondla i prażyć kilka min, mieszając, po czym wystudzić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić.
Prażone składniki, rodzynki i daktyle przełożyć do miski – wymieszać.
2.Wsypać płatki kukurydziane i ponownie wymieszać. Następnie dołożyć kajmak, wlać masło oraz wbić jajka – składniki dokładnie wymieszać. Z masy uformować 20 podłużnych batonów, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze