domowe masło

  • wyświetlono: 713 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie masełko robiła kiedyś moja babcia teraz robię je ja.

Teodorka
  • 60min

Składniki

2 l Śmietany kremowej minimum 36% tłuszczu (użyłam wiejskiej tłustej śmietany)

Sposób przygotowania przepisu:

domowe masło

  • image-1p6nq8c1. Śmietanę przelać do blendera. Miksować na najwyższych obrotach do momentu widocznego oddzielenia się serwatki (mi zajęło ok. 2 minut) wyłożyć na sitko.
    Gotowe masło przełożyć do miski z zimną wodą i wypłukać kilka razy przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki.
    Z podanej porcji wychodzi ok. 500 g masła (zależy od tłustości śmietany jakiej użyjemy.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcidomowe masło

Komentarze

Podobne przepisy

Masło paprykowe

Dodane przez: Cukiereczek

Masło paprykowe

Tak przygotowane masło stanie się...

masło ziołowo czosnkowe

Dodane przez: Magda_Z

Masło ziołowo-czosnkowe

Pyszne i aromatyczne domowe masło....

masło

Dodane przez: Martyna1991

Masło czosnkowe

Bardzo często zastępuję w mojej...

Masło rydzowe

Dodane przez: Violetka76

Masło rydzowe

Uwielbiam te grzyby, więc postanowiłam...

image-2ahmt7a

Dodane przez: fretete

Tuńczykowe masło

Pyszne smarowidło, dobre do pieczywa...

Masło pomidorowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Masło pomidorowe

Śniadaniowy przebój na naszym stole!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE