Domowe maślane rogaliki

0 (0 ocen)

Pyszne chrupiące domowe rogaliki do kakao lub czekolady na gorąco,polecam:))

Składniki:

  • 550 g mąki typ 450
    2 paczki drożdży instant
    60 g masła
    ok. 230 ml letniego mleka
    3 łyżki cukru trzcinowego
    szczypta soli
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:

    50 g masła
    1 jajko
    mak suchy

Domowe maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić. Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże,cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki. Jajka roztrzepać w miseczce i wlać do miski z mąką. Dodać olej oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko dokładnie. Stopniowo wlewać mleko i wrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości (około godzina-półtorej).


  • 2. Po tym czasie drugą porcję masła roztopić.
    Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 kawałków ( ja rozwałkowałam na placek o grubości 1 cm i kubkiem wycinałam kółka).
  • placuszek ciasta 3. Z kawałków zrobić kulki i każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Delikatnie posmarować masłem. Zwijać jak naleśnik od krótszego boku.
  • rogaliki 4. Przekładać na blachę wyłożoną papierem i nadać kształt rogalika. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać makiem ( ja połowę zostawiłam bez maku).
    Piec w 200 st około 23-25 minut. Wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy