Domowe maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże,cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki. Jajka roztrzepać w miseczce i wlać do miski z mąką. Dodać olej oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko dokładnie. Stopniowo wlewać mleko i wrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości (około godzina-półtorej).
2.Po tym czasie drugą porcję masła roztopić.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 kawałków ( ja rozwałkowałam na placek o grubości 1 cm i kubkiem wycinałam kółka).
3. Z kawałków zrobić kulki i każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Delikatnie posmarować masłem. Zwijać jak naleśnik od krótszego boku.
4.Przekładać na blachę wyłożoną papierem i nadać kształt rogalika. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać makiem ( ja połowę zostawiłam bez maku).
Piec w 200 st około 23-25 minut. Wystudzić.
Komentarze