Curd ananasowy (krem z ananasa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy twardego rdzenia. Rozdrabniamy blenderem.
Do rondelka wsypać cukier, dodać żółtka i dwa całe jajka. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając rózgą do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy masło i zblendowany ananas.
Całość gotujemy na średnim ogniu mieszając przez ok 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do kremu, zagotować.
Krem powinien lekko zgęstnieć.
Gotowy i gorący krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Doskonały do przekładania biszkoptów, makaroników itp.
Komentarze