Curd ananasowy (krem z ananasa)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny. Doskonały do przekładania ciasteczek, makaroników i biszkoptów.

  • 25 min

Składniki:

  • Curd ananasowy(krem z ananasa)



    Składniki: czas przygotowania ok.25 minut


    500 g ananasa
    150 g cukru
    2 żółtka
    2 jaja
    70 g masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wody

Curd ananasowy (krem z ananasa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy twardego rdzenia. Rozdrabniamy blenderem.
    Do rondelka wsypać cukier, dodać żółtka i dwa całe jajka. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając rózgą do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy masło i zblendowany ananas.
    Całość gotujemy na średnim ogniu mieszając przez ok 15 minut.
    Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do kremu, zagotować.
    Krem powinien lekko zgęstnieć.
    Gotowy i gorący krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
    Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
    Doskonały do przekładania biszkoptów, makaroników itp.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy