Comber króliczy z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Comber umyć w zimnej wodzie, osuszyc i posolić.
Kurki opłukać na sicie, (jeśli są duże to poprzecinać na pół, poodcinać łodygi).
W sporym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i kawałek masła. Włożyć comber, nieobrane ząbki czosnku i podsmażyć na złoty kolor. Kiedy kawałki będą już usmażone, należy włożyć je do rondla, wlać wino i wodę z kurek i zagotować. Rondel przykryc i dusić mięso ok10 minut.
2.W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kurki i smażyć, aż puszczą sok. Odłowić grzyby łyżką cedzakową, a sok przelać przez sitko do rondla z duszącym się królikiem. Na patelni po kurkach rozgrzewamy resztę masła, na gorące znów wrzucić kurki i smażyć, aż będą rumiane.
3.Do królika wlać śmietankę, zagotować, i dusić mięso do miękkości, nastepnie dodać kurki. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprz, Podawać z młodymi ziemniakami lub na bagietce
Komentarze