comber króliczy z kurkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

kruche i delikatne mięsko z najlepszymi grzybami

  • 50 min

Składniki:

  • comber z królika ok 20 dag
    300 g kurek
    oliwa z oliwek
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 szkl czerwonego wina
    1 szkl kremowej śmietanki
    sól

Comber króliczy z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Comber umyć w zimnej wodzie, osuszyc i posolić.
    Kurki opłukać na sicie, (jeśli są duże to poprzecinać na pół, poodcinać łodygi).
    W sporym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i kawałek masła. Włożyć comber, nieobrane ząbki czosnku i podsmażyć na złoty kolor. Kiedy kawałki będą już usmażone, należy włożyć je do rondla, wlać wino i wodę z kurek i zagotować. Rondel przykryc i dusić mięso ok10 minut.
  • 2. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kurki i smażyć, aż puszczą sok. Odłowić grzyby łyżką cedzakową, a sok przelać przez sitko do rondla z duszącym się królikiem. Na patelni po kurkach rozgrzewamy resztę masła, na gorące znów wrzucić kurki i smażyć, aż będą rumiane.
  • 3. Do królika wlać śmietankę, zagotować, i dusić mięso do miękkości, nastepnie dodać kurki. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprz, Podawać z młodymi ziemniakami lub na bagietce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy