Ciasto z węgierkami z polewą.

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z węgierkami. Polecam do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    60 g cukru
    125 g masła
    jajko
    szczypta soli
    skórka starta z cytryny
    tłuszcz do smarowania blachy

    Farsz i polewa:
    ok.3 / 4 kg węgierek
    4 jajka
    125 ml mleka
    60 g śmietany
    10 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki kompotu ze śliwek

Ciasto z węgierkami z polewą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, posiekane masło, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Uformować w kulę. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać mleko, śmietanę i
    ewentualnie łyżkę kompotu śliwkowego. Wymieszać, lekko ubijając, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Ciasto wyjąc z lodówki. Cienko rozwałkować
    Wyłożyć nim posmarowaną masłem okrągłą blachę z rowkiem, formując ciasto tak, żeby wystawało ponad brzeg. Nakłuć widelcem. Piec ok. 15 min.
  • 3. Śliwki wypestkować. Układać na cieście miąższem do góry, każdą parę przykrywając połówką owocu. Piec 30 min.
    Z reszty cukru i kompotu ugotować gęsty syrop. Lekko schłodzonym posmarować stygnące ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy