Ciasto z węgierkami z polewą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, posiekane masło, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Uformować w kulę. Włożyć do lodówki na godzinę.
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać mleko, śmietanę i
ewentualnie łyżkę kompotu śliwkowego. Wymieszać, lekko ubijając, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
2.Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Ciasto wyjąc z lodówki. Cienko rozwałkować
Wyłożyć nim posmarowaną masłem okrągłą blachę z rowkiem, formując ciasto tak, żeby wystawało ponad brzeg. Nakłuć widelcem. Piec ok. 15 min.
3.Śliwki wypestkować. Układać na cieście miąższem do góry, każdą parę przykrywając połówką owocu. Piec 30 min.
Z reszty cukru i kompotu ugotować gęsty syrop. Lekko schłodzonym posmarować stygnące ciasto.
Komentarze