Ciastka z syropem pomarańczowym w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polecam kruche ciastka z czekoladą w sosie karmelowym pomarańczowym z pomarańczami. Wspaniałe na święta lub karnawał

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciastka kruche. Wychodzi około 15 ciastek.
    250 g mąki
    150 g masła
    5 łyżek cukru
    1 jajko

    Składniki na syrop pomarańczowy:
    100 g cukru
    100 ml wody
    sok z 1 pomarańczy
    sok z 1/2 cytryny
    łyżka spirytusu
    łyżka miodu

    Składniki na polewę czekoladową:
    4 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    50 g masła

    pomarańcza


Ciastka z syropem pomarańczowym w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciastek kruchych 1. Składniki na ciastka zagnieść w kulę i zawinąć w folię, schłodzić. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła. Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.
    Pozwolić ciastkom wystygnąć.
    W tym czasie przygotować syrop i polewę czekoladową
  • pomarańcze w syropie 2. Podgrzewamy składniki syropu do powstania gęstego syropu.
    Umytą i sparzoną pomarańczę kroimy na plastry, na półplastry i wkładamy do syropu, na wolnym ogniu dusimy po 10 minut z każdej strony.
  • pomarańcze w gęstym syropie 3. Syrop musi zgęstnieć, ale należy uważać, aby nie przypalić karmelu
  • ciastka z polewą czekoladową 4. Wszystkie składniki polewy podgrzać i mieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

    Ciastka po wystygnięciu posmarować przygotowaną polewą.
  • ciastka z polewą i pomarańczą w syropie 5. Ułożyć połówkę plasterka pomarańczy w syropie, pokryć polewą czekoladową.
    Schłodzić.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy