Ciastka z syropem pomarańczowym w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciastka zagnieść w kulę i zawinąć w folię, schłodzić. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła. Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.
Pozwolić ciastkom wystygnąć.
W tym czasie przygotować syrop i polewę czekoladową
2.Podgrzewamy składniki syropu do powstania gęstego syropu.
Umytą i sparzoną pomarańczę kroimy na plastry, na półplastry i wkładamy do syropu, na wolnym ogniu dusimy po 10 minut z każdej strony.
3.Syrop musi zgęstnieć, ale należy uważać, aby nie przypalić karmelu
4.Wszystkie składniki polewy podgrzać i mieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Ciastka po wystygnięciu posmarować przygotowaną polewą.
Komentarze