Ciasteczka "Makowe kwiatuszki"

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    20 dag cukru
    1/2 szklanki maku
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag margaryny

    Dodatkowo:
    ulubiony dżem do przełożenia
    cukier puder do oprószenia

Ciasteczka "makowe kwiatuszki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • + 1. Margarynę, taką prosto z lodówki posiekać z cukrem, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je minimum godzinę w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciasteczka, luźno ułożyć je na blaszce. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku, zimne posmarować warstwą dżemu i złożyć po dwa po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy