Maślane ciasteczka przełożone masa makową z bakaliami, są tak proste, że śmiało możecie je przygotować razem ze swoimi dziećmi.
Składniki:
15 dag mąki tortowej 405 + naddatek do posypania stolnicy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
11 dag masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 15 dag gotowej masy makowej z bakaliami
Ciasteczka makowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, zimne masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Za pomocą wykrojnika wyciąć duże gwiazdki. Podzielić na pół, połowę ciastek pozostawić pełne a w drugiej mniejszym wykrojnikiem w środku wyciąć gwiazdki.
2.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pełne gwiazdki, na ich środek nakładać po łyżeczce masy makowej i przykryć ciastem z dziurką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.
Komentarze