Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

Idealna zupa na upały

Składniki:

  • 4 niewielkie czerwone buraki

    1 l zsiadłego mleka

    1 szklanka gęstej śmietany

    1 pęczek botwinki

    1 pęczek rzodkiewek

    4 ogórki małosolne

    1 pęczek koperku

    3-4 ząbki czosnku

    sól , pieprz

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować , upiec do miękkości .

    Po przestudzeniu obrać , pokroić w zapałkę lub zetrzeć na grubej tarce .

    Botwinkę wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku , osączyć i posiekać w cienkie piórka .

    Koperek , rzodkiewki i ogórki umyć ( ogórki cienko obrać ) i drobno posiekać.

    Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną i ubić trzepaczką .

    Dodać rozdrobnione warzywa .

    Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem , solą oraz pieprzem .

    Wymieszać .

    Chłodnik wstawić na 1-2 godziny do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy